Cel mai vechi si popular condiment: PIPERUL

Regele mirodeniilor, piperul este unul dintre cele mai vechi si populare condimente din lume.

Unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria românească şi europeană, piperul are importante efecte benefice asupra organismului. Stimulează papilele gustative şi secreţia sucurilor digestive, motiv pentru care utilizarea sa în bucate ajută la o digestie mai bună. Dde asemenea, contribuie la încetinirea înmulţirii bacteriilor din tractul intestinal şi previne formarea gazelor. Prin urmare, e recomandat la orice masă, în oricare dintre cele patru forme ale sale: piper negru, alb, verde sau roşu.

PIPERUL ALB. Dacă l-aţi folosit în mâncare, la sigur aţi observat că piperul alb este mai iute decât piperul negru, dar are o aromă mai slabă. Este folosit cu precădere în mâncărurile în care este necesară adăugarea iuţelii fără a afecta însă aroma sau culoarea mâncării. Se obţine prin culegerea boabelor complet coapte care sunt ţinute apoi în apă până se decojesc. Partea atât de albă este de fapt miezul fructului.

Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri. Piperul alb este potrivit pentru sosurile albe si salate, unde piperul negru ar putea altera culoarea. Poate fi adaugat in mancaruri, pentru ajustarea gustului, in ultimul moment, reusind sa mareasca iuteala fara a modifica aromele.

PIPERUL NEGRU. Cel mai popular tip de piper – piperul negru – se obţine din boabe de culoare verde culese aproape de perioada de coacere, dar înainte de a fi complet coapte. Boabele se înnegresc în timp ce sunt ţinute la uscat la temperaturi medii. Are o aromă puternică şi un gust foarte iute.

PIPERUL ROSU  (piperul ajuns la maturitate) este considerat mai iute şi mai aromat decât piperul verde, combinand iuteala matura a piperului negru cu aroma deosebita a celui verde. Spre deosebire de celelalte tipuri de piper, cel roşu este puţin dulce.

Beneficii terapeutice ale piperului rosu:

  • Imbunatateste digestia – deoarece boabele contin enzime care grabesc procesarea alimentelor, combat constipatia si detoxifica intestinele
  • Contine vitamina C, un antioxidant care te fereste de virusuri si iti intareste sistemul imunitar
  • Contribuie la decongestionarea cailor nazale si protejeaza organismul impotriva gripei
  • Previne diabetul zaharat
  • Contribuie la arderea grasimilor
  • Imbunatateste circulatia sanguine

PIPERUL VERDE este unul dintre cele mai aromate tipuri. Pentru a obţine această culoare, boabele de piper se recoltează devreme.

Este utilizat preponderent în prepararea sosurilor pentru friptură şi grătar şi a muştarului. În general se recomandă utilizarea lui în acele mâncăruri cu gust delicat în care este necesar un tip de piper mai puţin iute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.