Boia de ardei/Paprika: rosu delicios

Boiaua este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Există sortimente de boia iute sau dulce în funcție de ardeiul din care s-a produs. Aceasta este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor. Boiaua este ferm asociată cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob. Utilizarea plantei s-a răspândit din Spania până în Africa și Asia, iar mai apoi în Europa Centrală prin Balcani, deoarece aceasta era sub stăpânire otomană.

Aroma este dulce, intepatoare iar gustul variaza de la dulce pana la foarte iute. Unele soiuri nu sunt deloc iuti, altele sunt foarte iuti.
Boiaua de ardei iute se poate folosi cu incredere in mancare sau chiar ca si infuzie (jumatate de lingurita la o cana de apa), impreuna cu cimbrisor sau coaja de lamaie, atunci cand simtit ca suntem pe cale sa racim si avem simptome ca dureri in gat, ochi rosii si nas infundat. Cataplasmele cu boia de ardei iute, aplicate pe zona bolnava, sunt un remediu eficient impotriva reumatismului. Se utilizeaza simplu, punand pulberea inmuiata in putina apa calduta, intre doua straturi de tifon. Pentru persoanele cu pielea sensibila este necesar sa se unga locul bolnav inainte cu un ungunet de galbenele. Cataplasmele se tin pe piele intre 5 pana la 15 minute. Luata in perioadele reci, boiaua iute ajuta la prevenirea racelilor si la incalzirea imediata. Este reconfortanta si foarte eficienta. Totusi, aceasta trebuie utilizata cu precautie, verificand fara prea mari riscuri reactiile organismului la primele doze, care trebuie sa fie mici.

Pentru a utiliza acest condiment nu este prea dificil. Doar cumpărați în unele produse de piață și adăugați-le în mese ca condimente. Nu exagerați deoarece are un gust foarte picant.

Deoarece este o pulbere încărcată cu substanțe nutritive esențiale, mulți oameni se gândesc să o folosească de mai multe ori. Doar așa nu trebuie să se întâmple lucrurile; chiar fiind un compus foarte benefic, ar trebui folosit cu prudență.

Paprika dulce, un condiment mai ușor, dar și de la ardei iute și ardei. Acest lucru ar trebui să fie utilizat în feluri de mâncare, cum ar fi pește, supe și canapes.

Tabelul alimentar de boia de ardei:

  • proteine;
  • fibre;
  • Vitamina A;
  • Vitamina B6;
  • grăsime;
  • fier;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • riboflavină;
  • potasiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.