Schinduf-ul poate fi medicament sau condiment. De ce nu?

  Schinduful este un condiment des intalnit in amestecurile de condimente, cum ar fi unele variante de curry sau garam masala.
Intreaga plantă emană un miros puternic, ușor asemănător cu leusteanul.

Se foloseste inca din antichitate, fiind preponderent in bucatariile asiatice si la prepararea curry-ului.

Se poate adauga la mancarurile traditionale romanesti, la sarmale, supe, ciorbe sau sufleuri cu legume. Se poate folosi si la pizza, paste, salate, sosuri si chiar peste sau se marineaza carnea de miel.

Semințele măcinate au o aromă puternică și un gust dulce-amărui amintind de zahar ars. Este folosit cu precadere in bucataria indiana.
Va recomandam sa il folositi intr-o cantitate foarte mica, deoarece gustul lui este usor amarui.

Făina de schinduf, rezultată din măcinarea boabelor, luată ca atare sau infuzată (o linguriţă zilnic într-o cană cu apă) este: hipocolesterolemiantă, hipotrigleridemiantă, hipoglicemiantă, secretolitică, estrogenică, tonic generală, tonic musculară, antiastenică, galactogogă, spermicidă (inhibă viabilitatea spermatozoizilor), antistreptococică, uşor laxativă, vitaminizantă şi mineralizantă.

Datorită acestor proprietăţi, făina de schinduf se foloseşte ca tonic neuro-muscular şi ca stimulent metabolic, fiind recomandată în special în astenie, surmenaj, debilitate fizică, digestie şi metabolism lent.
Schinduful mai stimulează lactaţia, scade colesterolul rău şi nivelul trigliceridelor circulante şi micşorează glicemia. De asemeni, seminţele măcinate ale acestei plante, uşurează respiraţia şi ajută la eliminarea mucozităţilor pulmonare, mai ales în cazul formelor de bronşită cu tuse seacă.

Atât efectul hipoglicemiant, cât şi cel hipocolesterolemiant este semnificativ, schinduful fiind recomandat diabeticilor şi celor care suferă de ateroscleroză.

Făina de schinduf în contact cu apa sau cu lichidele digestive (salivă, suc gastric, etc.) duce la formarea unor mucilagii cu rol curativ şi protector asupra mucoaselor stomacului şi intestinelor, administrarea sa fiind recomandată în catarele digestive, în gastrită şi în caz de constipaţie.
Extern, prin acţiunea antiinflamatoare locală, făina de schinduf, sub formă de comprese, se aplică pe zonele afectate de abcese, furuncule sau panariţiu.

“Planta nu se recomandă a fi administrată în timpul sarcinii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.