Un amestec interesant de condimente: BAHARAT

  Un element esenţial în bucătăria est-mediteraneeană, amestecul Baharat este un amestec picant de condimente care variază de la o regiune la alta, şi chiar de la o gospodărie la alta. De obicei include piper negru, cardamom, cuişoare, chimion, nucşoară, coriandru şi boia.

Termenul „baharat” denumeşte deci un amestec de condimente utilizat mai ales în bucătăriile levantine (libaneza, siriana, iordaniana, irakiana, israeliana şi palestiniana), dar şi în cea turcească, tunisiană şi iranianaă. Baharat inseamna „condimente” în limba arabă. Termenul provine din sanscrită, din „bharat”, cuvânt ce denumeşte India, ţară care era sursa condimentelor ce compun amestecul.
Baharat-ul este folosit la asezonarea cărnii de miel, peşte, pui, vită şi a supelor de tot felul.
Uneori este folosit chiar înainte de a servi preparatul, presărat fiind deasupra acestuia, pentru un plus de gust şi de aroma.
Există, bineînţeles, mai multe variante, functie de zonă şi de preferinţele bucătarilor, dar cele mai obişnuite ingrediente care îl compun sunt ienibahar, piper negru, cardamom, scorţişoară, cuişoare, coriandru, nucşoara, ardei iuti uscaţi.

Termenul însemnând, pur şi simplu, condimente, ne trezim că întâlnim amestecuri foarte diferite, dar numite toate… baharat. Există astfel baharat-uri turceşti, levantine, tunisiene şi persane, care aproape nu au nicio legătură cu baharatul libanez.
Varianta turcească, de pildă, include menta ca ingredient cheie. Varianta tunisiană este doar un amestec de boboci de trandafir uscaţi şi măcinaţi, scorţişoară macinată şi piper negru, proaspăt măcinat. În ţările Golfului Persic amestecul poate conţine şi şofran şi loomi (limete uscate), varianta aceasta de baharat numindu-se şi “kebsa”. Varianta aşa-zis levantină este mult mai simplă şi conţine doar piper negru şi ienibahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.