Picant, picant … spicy, spicy: PIRI PIRI

  Piri piri, cunoscut și ca Ardei „ochi de pasăre” african este o varietate a lui Capsicum chinense, unul dintre ardeii chili ce pot fi găsiți atât în grădină cât și în sălbăticie. Este un membru al genului Capsicum ce crește în Angola,Uganda, Malawi, Africa de Sud, Ghana, Nigeria, Zambia, Zimbabwe, Mozambic, în pădurile tropicale ale Sudanului de Sud și în regiunile muntoase ale Etiopiei. A fost adus de portughezi în India unde este utilizat de secole drept condiment pentru mâncărurile picante.

Sosul piri piri, folosit la asezonarea preparatelor sau la prepararea marinadelor, are origini portugheze și este foarte apreciat și utilizat în Angola, Namibia, Mozambic și în Africa de Sud. Sosul este preparat din ardei chili zdrobiți, coaja citricelor, ceapă, piper, sare, suc de lămâie, ulei, frunze de dafin, paprika, pimiento, busuioc, oregano și tarhon.  Retetele variază în funcție de regiune, însă ingredientele principale sunt aceleași: ardei chili, lămâie, ulei și ardei roșu gras.

Piri Piri se utilizează pentru prepararea mâncărurilor picante din carne, legume sau pește, pentru sosuri sau supe. Ideal pentru mâncăruri ca chilli con carne, gyros, thay-curry. Gustul picant se intensifică dacă este gătit timp mai îndelungat.

Un comentariu la „Picant, picant … spicy, spicy: PIRI PIRI”

  1. Pingback: Cu adevarat, condimentate: 2 la cuptor! – A Spicy Food & A Spicy Mood

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *